Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cynamonowe precelki

Składniki:

 

  • 1, 25 kg mąki
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 1 kostka masła 
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Sposób wykonania:
Żółtka utrzeć razem z cukrem na gładką masę.
Następnie mąkę wymieszać z goździki, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia, po czym dodać rozpuszczone masło, żółtka z cukrem oraz białka ubite na sztywną pianę.
Całość dokładnie zagnieść, dolewając po odrobinie mleka.
Z powstałego ciasta formować ciasteczka o równych kształtach ( np. precelków).
Ułożyć ciasteczka na blasze posmarowanej olejem.
Ciasteczka posmarować jeszcze roztrzepanym białkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *