Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cynaderki wieprzowe w warzywach

Składniki:

  • 50 dkg nerek wieprzowych lub cielęcych
  • 50 dkg ziemniaków
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 korzeń marchewki
  • 1 cebula
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 5 dkg blanszowanych pieczarek
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:

    Nerki umyć, przekroić je na połowę, zalać zimną wodą, odstawić na 3 godziny kilkakrotnie zmieniając wodę. Z wymoczonych nerek wyciąć białe części, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, odlać wodę.  Ponownie zalać wodą, gotować aż nerki zmiękną.  Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i cebulę obrać, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę, smażyć mieszając aż stanie się szklista, dodać ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, smażyć mieszając 5 minut. Ugotowane nerki pokroić w plastry. W rondlu wymieszać nerki z zawartością patelni, dodać wino i przyprawy, dusić aż warzywa będą miękkie, skorygować smak i podawać.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Teresę Niemirycz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *