Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cykoria zapiekana z sosem

Składniki:

  • 1 kg cykorii
  • 5 dkg masła
  • 1 duża cebula
  • ½ cytryny
  • sól, pieprz do smaku

    Sos:

  • 3 dkg masła
  • 3 dkg mąki
  • ½ litra mleka
  • 7 dkg żółtego tartego sera Gouda
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej


    Sposób przyrządzenia:

    Cykorię oczyścić, umyć, usunąć twardy środek i odciąć nasadę, osączyć na papierowym ręczniku. W rondelku rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w talarki cebulę i cykorię, skropić sokiem z cytryny przykryć i dusić na wolnym ogniu około 1 godziny, raz po raz potrząsać rondelkiem. Przygotować sos: w rondlu roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać na jednolitą masę, dolać zimne mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia, pozostawić na ogniu około 10 minut. Dodać starty ser, doprawić do smaku solą i pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.  Cykorię zapiec w żaroodpornym naczyniu, polać sosem i na wierzch położyć kawałki masła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *