Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cukrowe pierniki

Składniki:

  • ½ kg zmielonego cukru
  • 1 ¼ szkl. wody
  • skórka starta z 1 cytryny
  • ½ łyżeczki zmielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 600 g mąki krupczatki

    Sposób wykonania:
    Wodę zagotować z dodatkiem cukru, gdy powstanie syrop dodać do niego startą skórkę z cytryny i nadal gotować do zgestnienia.
    Następnie cytrynowy syrop zdjąć do ostygnięcia, wówczas dodać cynamon i kardamon oraz mąkę.
    Całość dokładnie wyrobić.
    Z powstałego ciasta formować pierniczki, które układać na papierze pergaminowym posypanym mąką.
    Wstawić do piekarnika i suszyć około 5 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *