Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cukinie nadziewane serem comté

Składniki:


  • 5 cukini, każda 180 g
  • 120 g ziemniaków
  • 2 pomidory
  • 100 g papryki
  • 100 g kukurydzy
  • 1 szalotka
  • 1 papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz świeżo zmielony
  • 1/2 l wywaru warzywnego
  • 175 g sera comté
  • 1 łyżka masła
  • świeże pieczywo


Przygotowanie:

Cztery cukinie przepołowić wzdłuż i usunąć łyżką nasienie. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia ognioodpornego.
Ugotować ziemniaki w mundurkach i gotować w osolonej wodzie, następnie obrać i pokroić w kostkę o grubości 1 cm. Sparzyć pomidory, zdjąć skórkę, poćwiartować, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Pozostałą cukinię pokroić wraz z papryką oraz ziemniakami w kostkę o grubości 1 cm. Drobno posiekać ząbek czosnku oraz szalotkę. Papryczkę chili przepołowić wzdłuż, usunąć pestki i również drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, na niej zeszklić cebulę wraz z chili i czosnkiem. Dodać wszystkie warzywa poza pomidorami i smażyć 4 minuty. Zdjąć patelnię z ognia. Dodać ziarna kukurydzy, kostki ziemniaków oraz pomidorów, krótko razem wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Tak zrobiony farsz nałożyć na wydrążone połówki cukini. Ser pokroić w kostkę i rozdzielić go wraz z kawałkami masła na wierzchu. Do formy wlać wywar warzywny. Naczynie włożyć do piekarnika na 20 minut i piec w temperaturze 180 stopni. Podawać ze świeżym pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *