Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cukinia zapiekana z pomidorami

Składniki:

  • 50 dkg pokrojonej w plastry cukinii
  • 2 pokrojone w kostkę cebule
  • 2 szklanki chudego mleka
  • 10 dkg tartego drobno sera
  • 5 dkg rodzynek
  • 3 obrane ze skóry, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę pomidory
  • 5 jajek
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Mleko podgrzać, dodać ser, sól i pieprz do smaku. Podgrzewać mieszając aż ser się rozpuści, schłodzić. Do rondla z mlekiem i dodatkami dodać zmiksowane jajka, wymieszać. W wysmarowanej oliwą formie żaroodpornej układać kolejno blanszowaną cebulę, plastry cukinii, pomidory i rodzynki, zalać mieszaniną mleka z dodatkami. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *