Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cukinia, pomidory i bakłażany duszone na oliwie

 

Składniki:

 

  • ½ kg cukinii
  • ½ kg bakłażana
  • 1 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwy
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób wykonania:
Bakłażany oraz cukinie pokroić na plastry po czym oprószyć solą i odstawić.
W miedzy czasie sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Następnie posiekana cebulę oraz czosnek przesmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek, wówczas dodać bakłażana i cukinię odsączone z powstałego soku.
Trzymać na małym ogniu około 10 minut po czym dodać pomidory, zioła prowansalskie, listek laurowy, sól, pieprz oraz cukier.
Całość dokładnie wymieszać i trzymać jeszcze na ogniu przez 30 minut.
Po tym czasie przełożyć do słoików i pasteryzować około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *