Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cukinia pieczona z ziołami i serem

Składniki:

  • ½ kg cukinii
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Cukinię umyć i przekroić wzdłuż na pół a połówki te jeszcze raz na pół.
Przełożyć je do naczynia żaroodpornego przecięciem do spodu.
Naczynie wcześniej należy posmarować masłem i posypać posiekanym czosnkiem.
Natomiast wierzch cukinii posypać posiekaną cebulą.
Oprószyć jeszcze solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i skropić sokiem z cytryny.
Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 80 stopni na około 15 minut.
Pod koniec pieczenia zdjąć folię a na wierzchu rozłożyć ser wymieszany ze śmietaną i bułka tartą.
Zapiekać jeszcze kilka minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *