Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cukinia nadziewana mięsem mielonym

 

Składniki:

  • 1 dużą cukinię
  • ½ kg mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 1 cebulę
  • 1 dużą czerstwą bułkę
  • mleko do namoczenia bułki
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki pokrojonej papryki konserwowej

 

 

Sposób przyrządzenia:
Cukinię umyć, osuszyć na papierowym ręczniku. Wydrążyć gniazda nasienne, przekroić wzdłuż na dwie części. Mięso mielone połączyć z jajkami, oraz posiekaną pietruszką, cebulą pokrojoną w drobną kosteczkę, dodać bułkę uprzednio namoczoną w mleku i odciśniętą. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę, którą napełnić środki cukinii. Na wierzchu udekorować kukurydzą i pokrojoną w paseczki konserwową papryką. Cukinię ułożyć na tackach i zapiec aż będzie miękka. Bardzo dobrze smakuje z  ostrym sosem pomidorowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *