Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciemny biszkopt z kremem serowym

Składniki:

    • 8 jaj (11 małych)
    • 25 dkg cukru
    • 11 dkg mąki ziemniaczanej
    • 11 dkg mąki pszennej
    • 3 dkg kakao
    • mały proszek do pieczenia


    Sposób przyrządzenia:
    Ubić pianę z białek dodając powoli cukier – bić tak długo, aż się prawie rozpuści cukier. Powoli dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Suche produkty połączyć, można choć nie trzeba przesiać przez sito. Dodawać mąkę i te inne do ubitych jaj mieszając powoli drewnianą łyżką.
    Uwaga: mieszać łyżką drewnianą, delikatnie i koniecznie w jedną stronę – nie zmieniać kierunku mieszania.
    Ciasto wylać na blachę z folią aluminiową wysmarowaną masłem. Piec 40-45 minut w temperaturze180-190st.C

    Krem na biszkopt:

    • 1 kg twarogu
    • 1 litrowy słoik wiśni drylowanych
    • 2 szklanki cukru pudru
    • 2 butelki śmietany kremówki
    • 2 cukry waniliowe
    • sok z 2 cytryn
    • 10 łyżeczek żelatyny, lub 4 żele do śmietany.


    Sposób przyrządzenia:
    Ser przekręcić i połączyć z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Utrzeć to wszystko razem. Ubić kremówkę i do ubitej śmietany dodać rozpuszczoną żelatynę i wszystko dodać do masy serowej.
    Przeciąć biszkopt i na spód nałożyć masę . Na masę włożyć wiśnie i przykryć drugą częścią biszkoptu. Na wierzchu polać ciemną polewą. Polewa czekoladowa. 3 łyżki kopiaste masła, 2 łyżki kakao, 4 łyżki cukru, 3 łyżki mleka, Podgrzewać wszystko mieszając cały czas aż do zgęstnienia.
    Smacznego Joanna Kryś

2 comments for “Ciemny biszkopt z kremem serowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *