Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cielęcina w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 4 plastry cielęciny/po 20 dkg /
  • 2 cebule
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki  oleju
  • 10 dkg przecieru pomidorowego
  • ¼ litra bulionu mięsnego
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka  papryki
  • ½ szklanki śmietany

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać tłuszcz, plastry mięsa obsmażyć z obu stron, na wierzch ułożyć  cebulę pokrojoną w talarki. Przecier pomidorowy, bulion, rozgnieciony  czosnek i przyprawy, wymieszać i ułożyć  na mięsie. Całość dusić pod przykryciem około 45 minut. Łyżkę mąki wymieszać ze śmietaną, dodać do sosu i dusić jeszcze przez 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *