Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cielęcina w pieprzowym sosie mojej mamy

Składniki:

    • 40 dag cielęciny
    • 1 cebula
    • 4 marchewki
    • 2/3 szkl. rosołu
    • 5 łyżek oleju
    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki gęstej śmietany
    • 2 łyżki białego octu winnego
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżka ziaren pieprzu
    • rozmaryn
    • sól
    • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę , wówczas dodać obraną marchewkę pokrojoną w słupki oraz miód.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz rozmarynem i trzymać na ogniu ok. 5 min.
    W między czasie na rozgrzanym oleju podsmażyć ziarna pieprzu ok. 1 min po czym wlać rosół, ocet winny oraz śmietanę i pozostawić na ogniu ok. 10 min do zgęstnienia.
    Następnie cielęcinę pokroić na małe kawałki, które oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem po czym obsmażyć na reszcie oleju i włożyć do pieprzowego sosu.
    Podawać z ryżem oraz wcześniej przygotowaną marchewką.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *