Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cielęcina o smaku pomarańczy

Składniki:

  • 2 kg zadniej cielęciny
  • 4 pomarańcze
  • 100 g dżemu pomarańczowego
  • 30 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka bulionu
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka ziaren pieprzu

    Sposób wykonania:
    2 pomarańcze sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i wycisnąć sok po czym wymieszać wyciśnięty sok z dżemem pomarańczowym.
    Dodać masło oraz skórkę pomarańczową i utrzeć całość na jednolitą masę.
    Następnie mięso oprószyć solą oraz pieprzem po czym przełożyć do brytfanny wysmarowanej olejem i zarumienić, wówczas wlać bulion i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 1,15 min.
    Po 30 min pieczenia posmarować mięso masą pomarańczową.
    W między czasie obieramy pozostałe pomarańcze, 1 dzielimy na kawałki a z pozostałych wyciskamy sok a skórki kroimy w paseczki.
    Miękka pieczeń wyjąć z brytfanny a do sosu z pieczenia dodać kawałki i skórkę pomarańczy, sos sojowy oraz ziarenka pieprzu, wymieszać, doprowadzić do zagotowania i polać mięso przed podaniem.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *