Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cielęcina na ostro z czosnkiem

Składniki:

  • 2 kg cielęciny
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 6 ząbków czosnku
  • przyprawa majerankowo-czosnkowa
  • 1 ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Cielęcinę umyć, osączyć i rozciąć przez pół /nie do końca/. Rozłożyć i rozbić tłuczkiem, środek natrzeć solą , pieprzem i przyprawą czosnkowo- majerankową. Zrolować i obwiązać bawełnianą nitką. Czosnek obrać, drobniutko posiekać, połączyć z roztartym majerankiem, olejem i winem. Mięso włożyć do ciasnego naczynia i zalać przygotowaną marynatą. Wstawić do lodówki na 12 godzin. Przełoży do żaroodpornego naczynia i piec około 1-1/5 godziny w piekarniku w temperaturze 180 stopni C, polewając wytworzonym sosem. Roladę wystudzić. Podawać na zimno pokrojoną w plastry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *