Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cielęce klopsy z daktylami i orzechami

Składniki:

    • 5 grubych kromek chleba
    • 1 żółta cebula
    • 2 gałązki oregano
    • 2 gałązki tymianku
    • ½ szkl. daktyli
    • ½ szkl. orzechów
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 70 dag mielonej cielęciny
    • 1 kg mielonej wieprzowiny (najlepiej łopatki)
    • 1 jajko
    • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Do mięsa wbić jajko i dodać namoczony chleb, posiekaną cebulę, drobno pokrojone daktyle i orzechy oraz posiekany tymianek i oregano.
    Całość dokładnie wyrobić doprawiając do smaku pieprzem.
    Z powstałej masy formować małe klopsy, które ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą.
    Wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec ok. 30 minut.
    Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 10-15 minut.

    "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Agnieszka G

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *