Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cielęca pieczeń Ewy

Składniki:
• 2 kg cielęciny zadniej bez kości
• marchew
• pietruszka
• cebula
• ½ selera
• 3 łyżki ostrej musztardy
• 100 g słoniny
• sól
• łyżka masła

Sposób wykonania:
Jarzyny obrać, zetrzeć na tarce, wówczas dodać musztardę, wymieszać i natrzeć cielęcinę po czym mięso ułożyć w kamiennym garnku, przycisnąć talerzykiem i odstawić na 3-4 dni w chłodne miejsce.
Po tym czasie mięso wyjąć, naszpikować słupkami słoniny i ułożyć w brytfannie wysmarowanej masłem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 10-15 min na dużym ogniu po czym ogień zmniejszyć i nadal piec ok. 90 min. co jakiś czas polewając masłem i sosem z pieczenia.

Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Ewa S

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *