Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto z rabarbarem Iwony

Ciasta na szybko i te bardziej pracochłonne. Ale wszystkie wyśmienite i smaczne. Dziś przepis na ciasto z rabarbarem Iwony. Aby go upiec potrzebujesz: rabarbaru, mąki, jajek, kefiru oraz mleka kokosowego. 
 

Składniki:

  • 450 g rabarbaru
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g masła
  • 150 g cukru
  • 60 ml kefiru
  • 60 ml mleka kokosowego
  • skórka otarta z 1 cytryny

Sposób wykonania:

  1. Rabarbar dokładnie oczyścić i pokroić na małe kawałki.
    Natomiast do masła dodać cukier.
    Razem utrzeć na puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając ucierania wbijać stopniowo po jednym jajku.
    Gdy składniki się połączą wsypywać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na przemian z kefirem wymieszanym z mlekiem kokosowym.
    Dodać jeszcze skórkę z cytryny i całość mieszać do połączenia się składników. 
    Na sam koniec dodać jeszcze rabarbar,. Przemieszać.
    Gotowe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *