Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto z rabarbarem Agnieszki

Pyszne ciasto z kawałkami rabarbaru. Musisz je wypróbować. Aby go wykonać potrzebujesz: maślanki, rabarbaru, mąki, jajek oraz cukru. 
 

Składniki:

  • 400 g rabarbaru
  • 1 szkl maślanki
  • 1 szkl cukru
  • 2,5 szkl mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szkl oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób wykonania:

  1. Rabarbar dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
    Następnie jajka wbić do miski, wsypać do nich cukier i razem ucierać na puszystą masę.
    Wówczas dodać maślankę oraz olej.
    Gdy składniki się połączą dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Mieszać do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.
    Wówczas na sam koniec dodać rabarbar.
    Delikatnie przemieszać.
    Gotowe ciasto przelać do formy.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *