Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto z orzechami włoskimi

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 4 żółtka
  • 160 g masła
  • 100 g cukru
  • masło
  • 100 dżemu z moreli
  • 200 g cukru
  • 150 g mielonych orzechów włoskich
  • 1/3 tabliczki czekolady
  • 50 g orzechów włoskich

    Sposób wykonania:
    Żółtka utrzeć razem z cukrem, w trakcie dodać masło oraz mąkę.
    Powstałe ciasto rozłożyć rozsmarować na blasze wysmarowanej tłuszczem.
    Na cieście rozsmarować dżem morelowy.
    Następnie białka ubić na sztywną piane z dodatkiem cukru, wówczas dodać roztopioną czekoladę oraz orzechy.
    Pianę rozłożyć na cieście i posypać ją jeszcze posiekanymi orzechami.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni i upiec.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *