Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto z makiem tzw. Cycki teściowej

Składniki:
75 dag biszkoptów ok. 4 paczki
1 szklanka maku
1 szklanka wiórków kokosowych
1 łyżka mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru
6 białek
1 margaryna
olejek migdałowy
Krem do ciasta z makiem:
1 szklanka mleka
1 łyżka mąki pszennej i ziemniaczanej z tych składników ugotować budyń

Sposób przyrządzenia:
Mak gotować 15 min. odsączyć na sitku, następnie wymieszać z wiórkami, mąką, proszkiem i olejkiem. 6 białek ubić z cukrem i wymieszać to wszystko z makiem piec 20 min.
Krem do ciasta z makiem:
Margarynę ucieramy z 1/2 szklanki  cukru dodając po 1 łyżce budyniu. Dodać 6 łyżek wiórków kokosowych, trochę soku z cytryny, 1 łyżkę alkoholu. Na tarce zetrzeć 1/2 gorzkiej czekolady. To wszystko wymieszać i położyć na wystudzone ciasto
Likier:
Woda przegotowana zimna, sok z cytryny i alkohol.
Biszkopty namoczyć  w likierze i układać na kremie. Na koniec polać ciasto polewa czekoladową, a na wierzchu biszkoptów umieścić rodzynkę lub inną batalię.
Przepis nadesłany na konkurs ” Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta” Wioletta Luter

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *