Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto z jabłkami 2

Składniki:
– 75 dag jabłek
– sok z cytryny
– 16 dag miękkiego masła
– 125 g cukru
– 1 torebka cukru waniliowego
– szczypta soli
– 1łyżeczka startej skórki z cytryny
– 3 jajka
– 25 dag mąki (półtora szkl.)
– 2łyżeczki proszku do pieczenia
– 1-2łyżki mleka
PONADTO:
– tłuszcz do formy,
– cukier puder i cynamon

Wykonanie:
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, pokroić w cienkie plasterki.
Pokropić sokiem z cytryny. Na patelni stopić 3 łyżki masła.
Jabłka obsmażyć krótko na złoty kolor, zdjąć z patelni i odstawić do przestygnięcia.
Resztę masła ukręcić w misce za pomocą miksera, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy, sól i skórkę z cytryny, a na koniec pojedynczo jajka.
Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej irozrobić z mlekiem na półpłynne ciasto.
Formę nasmarować tłuszczem, wlać ciasto, na wierzchu ułożyć plasterki jabłka. Wstawić do piekarnika na 50min. Po upieczeniu postawić do przestygniecia. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
SMACZNEGO ŻYCZY SARA!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *