Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto pychotka z jabłkami

 

Składniki:

  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg startych jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 1 agrestowa galaretka
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 litr owocowego jogurtu

Sposób wykonania:

  1. Ubić jajka ze  szklanką cukru, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem  do pieczenia.
    Przygotować formę, wylać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni C około 30-40 minut.
    Masło roztopić, dodać obrane i pokrojone na drobne kawałki jabłka, szklankę cukru i podsmażyć, dodać suchą czerwoną galaretkę, wymieszać i jeszcze smażyć 5 minut bez przykrycia.
    Zieloną galaretkę i żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, przestudzić i wymieszać z jogurtem.
    Na biszkopcie ułożyć masę jabłkową , okrągłe biszkopty i masę jogurtową, schłodzić.

Liczba porcji: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *