Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto piwne z orzechami

Składniki:

  • 12 ½ dag masła
  • 25 dag cukru
  • 3 jajka
  • 50 dag mąki
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • 12 dag łuskanych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta zmielonych goździków
  • 250 ml ciemnego piwa
  • 12 dag sułtanek
  • 10 dag skórki cytrynowej w cukrze
  • 10 dag skórki pomarańczowej w cukrze
  • tłuszcz
  • bułka tarta

Sposób wykonania:

  1. Masło utrzeć z dodatkiem cukru po czym dodać jajka, mąkę oraz proszek do pieczenia.
    Wrzucić jeszcze posiekane orzechy oraz przyprawy.
    Całość dokładnie wyrobić w trakcie wlewając piwo.
    No koniec dodać kandyzowane skórki i sułtanki.
    Dokładnie wymieszać i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 90 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *