Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto pełne truskawek

Masz dziś ochotę na pyszne ciasto do popołudniowej kawy? Podajemy przepis na ciasto pełne truskawek. Aby go przyrządzić potrzebujesz: jajek, mleka, mąki, cukru i oczywiście truskawek. 
 

Składniki:

  •  4 jajka
  •  ok 1/2 kg mąki
  •  10 łyżek mleka
  •  10 łyżek oleju
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1 szklanka cukru
  •  truskawki

Sposób wykonania:

  1. Jajka wbić do miski.
    Dodać do nich cukier i razem ubijać.
    Następnie nie przerywając ubijania dodawać stopniowo mleko oraz olej.
    Gdy składniki się połączą dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Brytfannę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
    Wówczas wylać na nią ciasto.
    Na koniec truskawki oczyścić, odrywając zielone szypułki.
    Przekroić je wzdłuż na pół i układać na wierzchu ciasta jedna obok drugiej.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 40-50 minut.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 
     

Liczba porcji: 10

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *