Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto pełne bakalii

Składniki:

  • 175 g orzechów laskowych
  • 175 g orzechów włoskich
  • 175 g migdałów
  • 175 g suszonych fig
  • 175 g suszonych moreli
  • 175 g suszonych śliwek
  • 125 g mąki
  • szczypta białego pieprzu
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • ½  łyżeczki zmielonych goździków
  • ½ łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 150 g cukru pudru
  • 10 łyżek miodu

    Sposób wykonania:
    Do mąki dodać orzechy, posiekane owoce, cynamon, gałkę muszkatołową, pieprz, kolendrę oraz goździki.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Następnie miód wymieszać z cukrem i podgrzewać na małym ogniu około1  minuty i przełożyć do mąki.
    Ponownie wymieszać i powstałą masę przełożyć do formy wyłożonej papierem pergaminowym.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.
    Po tym czasie wyjąć ciasto z formy i spożywać dopiero na drugi dzień.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *