Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto kruche z musem z gruszek

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • ½ kostki masła
  • ½ szkl. cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki  zsiadłego mleka
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 3 szkl. musu gruszkowy
  • 3 gruszki
  • łyżka grubego cukru
  • tłuszcz do formy

    Sposób wykonania:
    Tłuszcz posiekać razem z mąką, dodać jeszcze proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy oraz zsiadłe mleko.
    Całość dokładnie wyrobić po czym uformować w kulę, którą owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.
    Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
    Na wierzchu rozłożyć mus gruszkowy  a na nim plasterki obranych gruszek.
    Całość posypać cukrem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 50 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *