Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto jagodowe Pauliny

Na pewno zaciekawi Cię ten przepis na pyszne ciasto.  Dziś przepis na ciasto jagodowe Pauliny. Do jego wykonania potrzebujesz jagód, jajek, mąki, masła oraz cukru. 
 

Składniki:

  • 2 szklanki jagód 
  • 250 g masła
  • 4  szklanki mąki
  • 7 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki mleka
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz i bułka tarta do formy 

Sposób wykonania:

  1. Jajka wbić do miski.
    Dodać do nich cukier i razem utrzeć.
    Gdy cukier się roztopi wówczas dodać roztopione masło (ostygnięte).
    Dokładnie wymieszać po czym wlać mleko.
    Na koniec nie przerywając mieszania dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. 
    Gotowe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
    Na wierzchu rozsypać umyte jagody.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
     

Liczba porcji: 10

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *