Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto galaretkowo-owocowe

Składniki:
CIASTO I:

  • 3 jajka
  • 3łyżki mąki krupczatki
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta proszku do pieczenia

CIASTO II:

  • 3 jajka
  • 2łyżki mąki krupczatki
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta proszku do pieczenia

MASA BUDYNIOWA:

  • 1/2 litra mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyzki mąki ziemniaczanej
  • 2 kostki masła
  • 1 łyzka kakao
  • sok z 1/2 cytryny

MASA Z SERKÓW:

  • 2 serki homogenizowane
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 galaretka bananowa
  • 2 banany
  • 2 pomarańcze

Sposób przyrządzenia:
CIASTO I:
Oddzielamy żółtka jaj od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier. Dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na dużą blachę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut.
CIASTO II:
Wykonujemy tak samo jak ciasto I-wsze (dodajemy kakao).
MASA BUDYNIOWA:
Obie mąki rozprowadzamy w 1/2 szkl. zimnego mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem i wanilią. Do wrzącego mleka wlewamy rozprowadzone mąki i mieszając gotujemy na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Masło ucieramy na puch i w trakcie ucierania dodajemy po łyzce zimnego budyniu. Dzielimy masę na dwie części. Do jednej dodajemy sok z cytryny, do drugiej kakao.
MASA Z SERKÓW:
Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 1/2 litra wody. Gdy ostygną ale nie stężeją całkowicie wlewamy je powoli do serków i ubijamy mikserem.
SKŁADANIE CIASTA:
Na jasnym biszkopcie rozsmarowujemy masę kakaową. W ciemnym biszkopcie wykrawamy kieliszkiem dziurki i wykładamy go na masę kakaową. Do otworów w ciemnym cieście wkładamy plasterki bananów i zalewamy tężejącą galaretką bananową. Pozostawiamy do zastygnięcia galaretki. Następnie smarujemy ciasto masą z serków. Układamy na niej wycięte wcześniej kółka z ciemnego ciasta i lekko je wciskamy. Gdy masa z serków stężeje, wykładamy na nią masę cytrynową. Układamy na niej plasterki pomarańczy i zalewamy galaretką pomarańczową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. SMACZNEGO.

1 comment for “Ciasto galaretkowo-owocowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *