Na 2 osoby potrzebujemy 250 gram mąki, bardzo istotne żeby mąka była b. drobno mielona, np włoska mąka typu „00” u nas jej odpowiednikiem może być mąka szymanowska. Zatem dalej potrzeba nam: 150gram ciepłej wody (nie gorąca) w której rozpuszczamy 15 gram drożdży (najlepiej drożdże piwne, ale zwykłe też są ok) i 5 gram soli. Rozpuszczone w wodzie drożdże wlewamy do mąki i dodajemy sól. 10 minut wyrabiania wystarczy. Ciasto nakłuć, włożyć do naczynia, przykryć i postawić w cieple na 30 minut. W tym czasie ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Przed ułożeniem ciasta, wysmarować blachę oliwy (mała łyżeczka) i obsypać niewielką ilością mąki. Jeśli chcesz pizzę miękką, rozwałkowane ciasto niech poleży kilka minut. Przepis jest na prawdziwą włoską pizzę, żadna telepizza, pizza hut itp. jej nie dorównują. Ciasto powinno być cieniutkie, bo w pizzy ważniejsze są dodatki a nie ciasto!
Życzę smacznego!!!
Wreszcie
Wreszcie przeczytałam przepis na prawdziwą pizzę i to bardzo dobrzę. Taka będzie bardzo smaczna, wierzę, no i zostawi z tyłu wszelkie kupne. Dziękuję.
ciasto do pizzy
pizza wyszła rewelacyjnie, gorąco polecam ten przepis tylko zalecam mniejszą ilość soli i dodałam tez odrobinkę mleka do wody aby drożdże jadły.
Cudo :*
Pizza wyszła miodzio pisze tu co prawda ze ciasto miało wyjść cienkie co nie do konca sie zgadza ale ogólnie wielki pozytyw dla tego przepisu PS po wyłożeniu ciasta na blache proponuje nakłuć je widelcem i odstawić ponownie na 10 min w ciepłe miejsce
Mam zastrzeżenia do rozwałkowywania! Zatyka się wtedy pory. Zauważmy, że Włosi pizzę kręcą na palcach po to właśnie, aby się rozciągnęła pod wpływem grawitacji i siły odśrodkowej!!! A więc nie wałkować, ale rozciągną palcami…