Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto czekoladowe Teresy

Tradycyjne polskie ciasta. Będziesz zaskoczony jakie pyszne. Ciasto czekoladowe Teresy. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: jajek, miodu, gorzkiej czekolady oraz mąki pszennej.
 

Składniki:

  • 20 dag kaszy gryczanej 
  • 2 jajka 
  • 1 białko
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1/2 szkl otrębów 
  • 1 łyżka ciemnego kakao 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka sody
 

Sposób wykonania:

  1. Kaszę wrzucić do garnka i ugotować według opisu na opakowaniu.
    Wówczas ja odcedzić i odstawić do ostygnięcia,
    W między czasie czekoladę połamać na mniejsze kawałki, które rozpuścić w rondelku.
    Następnie do kaszy dodać czekoladę, żółtka, miód, jogurt naturalny, otręby, kakao, cynamon i sodę.
    Całość dokładnie wymieszać na gładkie, jednolite ciasto.
    Na sam koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
    Gotowe ciasto przelać do formy.
    Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *