Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Poszukujesz nowych przepisów na ciasta? Idealnie trafiłeś. Tym razem polecamy przepis na ciasto biszkoptowe z truskawkami. Lista zakupów: truskawki, mąka, jajka, laska wanilii. 
 

Składniki:

  • 450 g truskawek
  • 8 jajek
  • 250 g mąki
  • 250 g cukru pudru
  • laska wanilii
  • szczypta soli
  • skórka starta z 1 cytryny
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób wykonania:

  1. Oddzielić białka od żółtek.
    Do żółtka dodać laskę wanilii i razem utrzeć.
    Natomiast białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
    Wówczas nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier puder.
    Gdy składniki się połączą dodawać partiami masę żółtkową. 
    Na koniec dodawać stopniowo przesianą mąkę z dodatkiem skórki z cytryny.
    Gotowe ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą.
    Na koniec umyć truskawki i przekroić je wzdłuż na połówki.
    Ułożyć na wierzchu ciasta jedna obok drugiej.
    Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 
     

Liczba porcji: 10

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *