Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto biszkoptowe z jagodami

Składniki:

  • 4 jajka
  • kostka masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 szkl. mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z ½ cytryny
  • kilka łyżek konfitur z jagód
  • 0,5 l śmietanki kremówki
  • op. cukru waniliowego
  • jagody
  • tłuszcz do formy
  • tarta bułka do formy

    Sposób wykonania:

    Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru po czym wylać na nią gorący roztopiony tłuszcz.
    Poczekać chwile po czym delikatnie połączyć.
    Gdy ostygnie delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku, sok z cytryny oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 50 minut.
    Po upieczeniu wierzch ciasta posmarować konfiturą i ułożyć jagody.
    Przed podaniem  udekorować śmietaną ubitą na sztywną z cukrem waniliowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *