Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto biszkoptowe z jabłkami

Składniki:

  • 1 ½ szkl mąki
  • 3 jajka
  • ½ szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • tłuszcz i bułka tarta
  • cukier puder
  • jabłka

Sposób wykonania:
Białka z dodatkiem cukru ubić na sztywną pianę.
Wówczas nie przerywając ubijania dodawać stopniowo po jednym żółtku, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy.
Na koniec dodać oliwę.
Powstałe ciasto przelać do formy.
Na wierzchu ułożyć obrane jabłka pokrojone na cząstki pozbawione gniazd nasiennych.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *