Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto bezowe*

Składniki:
Ciasto:

  • 8 jajek
  • 1.5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 2-3 łyżki kakao
  • małe opakowanie proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia:
Margarynę stopić.Białka ubić na sztywną pianę i nie przerywając ubijania,dodawać po jednym żółtku.Następnie,cały czas mieszając,dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przestudzonym tłuszczem.Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec około 30-40 minut,w temperaturze 180 stopni.

Masa:

  • 2 kostki masła roślinnego
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka kakao

Sposób przyrządzenia:
Do rondla wlać 3/4 szklanki wody,dodać kawę,kakao oraz cukier i mieszając ugotować syrop.Odstawić do wystygnięcia.Masło utrzeć na puch i nie przerywając ucierania,dodawać zimny syrop.

Dodatek:

  • 2 paczuszki małych bezów

Prace finalne:
Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.Na pierwszy placek wyłożyć część masy,wyrównac powierzchnię i ułożyć bezy.Następnie wyłożyć pozostałą masę i położyć drugi blat ciasta. POLEWA: pół kostki margaryny 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki kakao 1 łyżka wody Wszystkie składniki polewy wymieszać w rondlu i mieszając zagotować.Lekko przestudzoną polewą polać ciasto.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Ila

1 comment for “Ciasto bezowe*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *