Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto Basi

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 100 g cukru
  • ½ kostki masła
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g owoców jagodowych
  • masło
  • bułka tarta

    Sos:

  • ½ skl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/3 szkl. mleka
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego
  • łyżka masła

Sposób wykonania:

  1. Masło wymieszać z cukrem oraz kilkoma łyżkami ciepłej wody po czym postawić na małym ogniu, aż masło się rozpuści.
    Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem.
    Wbić jeszcze żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jagody, wymieszać.
    Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
    Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 40 minut.
    W między czasie mleko wymieszać z kakao oraz cukrem.
    Całość podgrzać i dodać jeszcze masło oraz aromat waniliowy.
    Po upieczeniu ciasta polać sosem.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *