Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciastko z dziurką

 

Składniki:

    125g masła
    80g cukru
    1 cukier waniliowy
    1 jajko
    8-10 szt landrynek
    1 szklanka mąki
    1 szczypta soli

    Sposób przyrządzenia:
    Masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli połączyć, dodać jajko i mąkę. Zawinąć w folie i na 2 godziny do lodówki. Rozwałkować ciasto i wycinać foremkami ciasteczka, robiąc w środku ciacha dodatkowe okienko. Landrynki podzielić na 4 części. Ciasteczka układać na papierze do pieczenia, w "okienko" wkładając po 2-4 kawałki cukierka w zależności od wielkości. Piec 10-11 min. w 200 st. C na drugiej polce od dołu. Ciastka zostawić na papierze do całkowitego wystudzenia, inaczej "nici" z landrynkowych okienek.
    Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” agap

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *