Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciastka pychotka

Skład:

 

40 ciastek

 

30dkg krupczatki

 

20dkg masła

 

3 surowe żółtka
(ciasto nie zawiera cukru)

 


do przełożenia:
30dkg marmoladki porzeczkowej (najlepiej), może być z czerwonych lub
czarnych porzeczek, albo kwaskowatego (koniecznie) dżemu na lukier:

 

2 białka

 

wanilia

 

20dkg cukru pudru

 

Sposób przyrządzenia:
Przesianą mąkę przesiekać nożem z masłem, dodać żółtka, szybko zagnieść,
odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce na 10 min. W tym czasie
sporządzić lukier: utrzeć w misce białka z cukrem na białą gęsta masę, dodać
wanilie (ekstrakt). Ciasto cienko rozwałkować – na 1/3 cm, wykrawać krążki
kieliszkiem 3-4 cm, każdy posmarować lukrem przy pomocy noża, ułożyć na
blaszce (nie smarować) i piec w mocno nagrzanym piekarniku ok. 10 min. Kiedy
lukier jest kremowo – bezowy, są gotowe, nie przepiec. Zdejmować natychmiast
nożem, póki gorące, wyłożyć na stolnice. Kiedy ostygną smarować po
wewnętrznej stronie marmoladka i zlepiać po dwa – lukrem na zewnątrz.

Niektórzy dodają do ciasta cukier puder, raz spróbowałam i mnie nie
smakowały, robię zawsze bez, wg rodzinnej tradycji. Przepis jest w starych
książkach, ale jest o wiele starszy od nich i ma pewna historie w mojej
rodzinie.


2 comments for “Ciastka pychotka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *