Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasteczka z figami

Składniki:

  • 40 dag ciasta francuskiego
  • 16 świeżych fig
  • 8 dag cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 szkl. czerwonego wina
  • 10 kostek cukru

    Sposób wykonania:
    Ciasto rozwałkować po czym wykroić z niego 4 krążki, które nakłuć widelcem i ułożyć na tacce.
    Obłożyć je figami pokrojonymi w plasterki.
    Posypać całość cukrem i  wstawić do lodówki na 20 minut.
    Po tym czasie wyjąć z lodówki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni na około 30 minut.
    W między czasie wino wymieszać z cukrem oraz laską wanilii i doprowadzić do wrzenia.
    Trzymać na małym ogniu aż całość zgęstnieje.
    Po upieczeniu polać ciasta sosem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *