Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasteczka miodowe Oli

Przepięknie pachnąc, chrupiące ciasteczka miodowe przepisu Oli. Aby je wykonać potrzebujesz: płynnego miodu, mąki, imbiru i cynamonu. 
 

Składniki:

  • ½  szkl płynnego miodu
  • 125 g masła
  • ½  szkl brązowego cukru
  • 2 ½  szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób wykonania:

  1. Do miękkiego masła dodać cukier.
    Razem utrzeć na puszystą masę.
    Wówczas dodać miód, imbir, cynamon i sodę oczyszczoną.
    Wsypać jeszcze mąkę przesianą przez sito.
    Całość dokładnie zagniatać, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto.
    Wówczas rozwałkować go na 2 cm placek.
    Wykroić z niego np. szklanką kółka.
    Gotowe ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 10 minut. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *