Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasteczka marcepanowe z morelami.

Składniki:

  • 11/2 szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajo
  • 150g margaryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki sypkiego marcepanu
  • 15-20 szt.suszonych moreli

Sposób przyrządzenia:
Wyrabiamy z mąki, cukru, jaja , marcepanu i schłodzonej margaryny ciasto.Gdy dobrze wyrobione, dodajemy poszatkowane drobno morele. Owijamy ciasto folią i zostawiamy na 2 godziny w lodówce. Nagrzewamy piekarnik do 225°C ( elektryczny do 200°C ). Z ciasta urywamy małe kawałki, szybko formujemy kulki i spłaszczamy je (do kilka mm. grubosci ) np. dekoracyjnym dnem szklaneczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 min. Upieczone pozostawiamy jeszcze ok.10 min. na blaszce, ponieważ gorące łatwo sie kruszą. Po przełożeniu lekko przestudzonych ciastek na talerz, posypujemy je cukrem-pudrem. Gorąco polecam, ciasteczka są pyszne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *