Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasteczka kulurakia (Grecja)

Składniki:
• 1 kg mąki pszennej
• 6 jajek
• 35 dag masła
• 30 dag cukru
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/2 szklanki mleka
• 1/2 łyżeczki soli
• 1 żółtko do posmarowania ciastek

Wykonanie:
Mąkę przesiać do makutry, zrobić dołek, wlać roztopione masło zagnieść ciasto, żółtka utrzeć z cukrem.
Białka ubić na sztywną pianę.
Do zagłębienia w cieście przełożyć masę z żółtek oraz pianę z białek i delikatnie zagnieść ciasto.
Następnie w letnim mleku dokładnie rozpuścić sodę, sól oraz cukier waniliowy, wlać do ciasta i ponownie je wyrobić. Z ciasta formować bułeczki o różnych kształtach (np. rogaliki, ślimaki), ułożyć w dużych odstępach na blasze, posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170ºC.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *