Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasteczka figowe

Składniki:
ciasto:
• 10 dag cukru
• 25 dag mąki
• łyżeczka proszku do pieczenia
• 10 dag masła
• 1 jajko
• szczypta soli i 1 jajko do posmarowania ciasta
Nadzienie bakaliowe:
• 25 dag posiekanych fig
• 6 dag posiekanych migdałów
• 6 łyżek konfitury z pomarańczy, moreli lub brzoskwiń
• 8 dag rodzynek w czekoladzie
• 2 łyżki amaretto, rumu albo czegoś wg upodobania
• 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przyrządzenia:
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 6 części, z każdej uformować wałek dł. ok 25cm.
Zmiksować wszystkie składniki nadzienia. Masę figową podzielić na 6 części.
Wałki z ciasta rozgnieść na szerokość ok. 4 cm , posmarować roztrzepanym jajkiem. Na to położyć wałek z masy bakaliowej, zawinąć, pokroić na kawałki dł. 5 cm. Końce tych kawałków naciąć tak, by powstał kształt literki X – można ładnie uformować.
Należy często podsypywać stolnicę mąką
Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *