Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasteczka cytrynowe

Składniki:
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/6 kostki masła nie z lodówki
1 jajko
1/4 szklanki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia –
1 cytryna
olejek cytrynowy
Sposób przyrządzenia:
Mąkę, cukier puder, masło, jajko, śmietanę i proszek co pieczenia rozetrzyj w misce na jednolitą masę. Zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj do ciasta. Dodaj 8 kropli olejku cytrynowego. Jeszcze raz utrzyj wszystkie składniki. Wyjmij ciasto z miski, włóż je do foliowego worka i umieść na pół godziny w lodówce. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki, połóż je na stolnicy i rozwałkuj, tak by miało grubość ok.1/2 cm. Wytnij szklanką okrągłe ciasteczka i połóż je na plastrze cytryny możesz także ozdobić je bakaliami jako oczy i usmażoną skórkę od pomarańczy jako buzia. Włóż ciastka na blasze do piekarnika. 10.Po ok.20min wyjmij blachę. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *