Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piernik aromatyczny

 

Składniki:

  • mąka 60 dag
  • mleko 1 szklanka
  • cukier 25 dag
  • miód 25 dag
  • jajko 2 sztuki
  • smalec 5 dag
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • goździki 1/2 łyżeczki
  • imbir 1/2 łyżeczki

 

 

Sposób przyrządzenia:
Mleko należy zagotować z cukrem, miodem i smalcem, następnie ostudzić.
Mąkę pszenną należy wymieszać z przyprawami i sodą, następnie dodać do
mąki masę wykonaną z miodu, jajko, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto
należy piec przez około 50- 60 minut w temperaturze około 170 stopni. Po upieczeniu przełożyć masą lub powidłami.

Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *