Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasta drożdżowe – krok po kroku

Z ciasta drożdżowego wyrabia się różnego rodzaju słodkie i słone wypieki: bułki, rogaliki, strucle, placki z kruszonką, marmoladą i owocami, babki zwykłe i parzone, kulebiaki, pizze i inne.
Podstawowymi składnikami ciasta drożdżowego są: mąka, mleko lub woda, drożdże. Dodatkowymi: jaja, cukier, tłuszcz, preparaty zapachowe i bakalie lub nadzienie. Środkiem spulchniającym są drożdże powodujące fermentację, podczas której wydziela się dwutlenek węgla napowietrzający ciasto.

Sposób wykonania jednofazowy jest rzadko stosowany. Polega na wymieszaniu wszystkich składników, pozostawieniu do wyrośnięcia i upieczeniu.

Sposób dwufazowy:

1) Przygotowanie formy ( wysmarowanie tłuszczem lub pokrycie natłuszczonym papierem ),
2) Przygotowanie bakalii ( wymycie, sparzenie, rozdrobnienie, oprószenie mąką ),
3) Przygotowanie rozczynu drożdżowego ( roztarcie drożdży z niewielką ilością cukru, mąki i wodą lub mlekiem ), konsystencja powinna być zbliżona do gęstej śmietany,
4) Pozostawienie rozczynu w ciepłym miejscu do wyrośnięcia tj. do dwukrotnego powiększenia objętości,
5) Przesianie mąki i umieszczenie jej w misce, w której wyrabiamy ciasto,
6) Dodanie rozczynu, jaj, mleka lub wody,
7) Wyrobienie ciasta ręką lub mikserem,
8) Dodanie stopionego i ciepłego tłuszczu
9) Ponowne wyrabianie, aż ciasto będzie odstawać od ręki i od ścianek naczynia
10 Dodanie substancji zapachowych i bakalii
11 Przykrycie ciasta ściereczką i pozostawienie w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ( do dwukrotnego powiększenia )
12) Wypełnienie formy do max. 1/2 wysokości
13) Pieczenie w temp. 150-180°C przez 26min – w zależności od wyrobu
14) Wyjęcie wystudzonego ciasta, polukrowanie lub posypanie cukrem pudrem

3 comments for “Ciasta drożdżowe – krok po kroku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *