Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chutney z rzodkiewki i pomidorów

Składniki:

    • ½ kg rzodkiewki
    • ½ kg dojrzałych pomidorów
    • 1 łyżka tartego imbiru
    • 1 łyżka zgniecionego w prasce czosnku
    • 1/3 szklanki wypłukanych rodzynek
    • ¾ szklanki cukru
    • 1,5 szklanki octu winnego
    • 1 łyżeczka mielonego kminku
    • 1 posiekana papryczka chili bez pestek
    • sól


    Sposób przyrządzenia:

    Pomidory i rzodkiewkę dokładnie umyć, oczyścić. Pomidory pokroić w kostkę, rzodkiewkę utrzeć na grubej tarce. W rondlu o grubym dnie wymieszać pomidory z rzodkiewką, dodać chili, imbir, czosnek, kminek i sól do smaku. Gotować powoli aż masa zgęstnieje i odparuję wytwarzający się sos. Dodać rodzynki, cukier i ocet, gotować mieszając do czasu aż uzyskamy właściwą konsystencję. Schłodzić. Przełożyć do sterylnych słoiczków, szczelnie zamknąć

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *