Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chutney z czarnych jagód (czyt. czatni)

Skład:

  • 1,5 kg jagód
  • 1/2 kg winnych jabłek
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/2 kg cukru
  • 2,5 szklanki octu 6
  • czubata łyżka gorczycy
  • czubata łyżka imbiru
  • łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • 1/2łyżeczki pieprzu cayenne lub ziela angielskiego (w proszku)

 

Sposób wykonania:

Oczyścić i opłukać jagody, wsypać do rondla o grubym
dnie, lekko pognieść i ustawić na małym ogniu. Obrać jabłka, pokroić w
plastry, odrzucić gniazda, dodać do jagód. Cebule drobno posiekać, dodać do
rondla. Wsypać cukier, przyprawy (gorczyce potłuc) i wlać ocet. Gotować ok.
75 min. początkowo na większym ogniu, później na małym często mieszając.
Gorącą masę nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry
dnem. Podawać do mięsa. Zamiast czarnych można wziąć czerwone jagody w tych
samych proporcjach.
Uwaga, w przepisach na jagody czarne  – zamiast nich można użyć borówki
bagiennej, czyli lochynii, która wygląda podobnie, ma tylko większe owoce i
nie plami. Lochynii można użyć do powyższego przepisu zamiast czarnych
jagód, ale i borówki czerwonej dopasowując odpowiednio ilość cukru do smaku.
Borówki czerwone są w różnych regionach rożnie nazywane.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *