Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chutney morelowy

Składniki:

  • 1 kg moreli
  • 1 cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • garść rodzynków
  • 1 łyżka pokrojonego korzenia imbiru
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Umyte morele przekroić na połówki usuwając pestki.
Przełożyć je do garnka, podlać odrobiną wody i gotować pod przykryciem około 15 minut.
Po tym czasie dodać sok i skórkę z cytryny, rodzynki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Wrzucić jeszcze pokrojony kawałek imbiru oraz sól, pieprz i cukier do smaku.
Całość podgrzewać  ale już nie gotować.
Przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować około 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *