Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chrupiące, pikantne udka kurczaka

Składniki:

    • 4 udka kurczaka
    • olej
    • 1 szklanka płatków kukurydzianych
    • posiekana natka pietruszki
    • sól, pieprz
    • 30 dag mąk
    • 150 ml wody mineralnej
    • 200 ml mleka
    • 1 jajko
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • ½ łyżeczki chili
    • 2 łyżki octu


    Sposób przyrządzenia:
    Udka umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odłożyć w chłodne miejsce. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, ocet i sól. Mieszamy mikserem wodę z mlekiem, jajkiem, chili i octem. Powoli wlewamy do mąki z dodatkami. Mieszamy aż powstanie gładkie jednolite ciasto. Odstawiamy na kilkanaście minut. Płatki kukurydziane mieszamy z natką pietruszki. Przyprawione udka moczymy w przygotowanym cieście, pozwalamy aby nadmiar obciekł i obtaczamy w płatkach wymieszanych z natką pietruszki. Smażymy ąz mięso będzie miękkie, a panierka pięknie się zezłości. Podajemy z ziemniakami piure i dodatkami. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *