Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chrupiące indycze udka

Składniki:

  • 2 udka z indyka
  • nać selera, cebulka dymka, tymianek, liść laurowy, natka pietruszki
  • sól, pieprz, szczypta cukru do smaku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 por/ biała część/1
  • 1 kg pomidorów
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przyrządzenia:
Udka umyć, zalać wodą i zagotować. Zebrać szumowinę, dodać pęczek zrobiony z podanych ziół, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowane do miękkości mięso wyjąć. Marchewkę, pora i cebulę, oczyścić, obrać i pokroić w kosteczkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Włoszczyznę poddusić na maśle, dodać pomidory i ¼ wywaru z indyka. Sos gotować około 10 minut, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Podawać w sosjerce. Udka oprószyć mąką i usmażyć na złocisty kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *